Проект за изработване на скулптурна фигура на Александър Керков. Вечният музикант и чаровният зевзек

Проектът предвижда изработване и експониране в градска среда на скулптурна фигура на Александър Керков, първият композитор на фанфарна музика в България и известен габровски музикант, музикален педагог и зевзек, посветил целия си живот на децата, на младото поколение и на музиката. Фигурата на Керков, седнал на пейка, ще бъде изработена от месинг в естествен човешки ръст от габровския скулптор Георги Балабанов. Композицията ще бъде поставена в градинката пред Кафене „Глинени гърнета”.

Проектът отговаря на потребностите на обществото за признание и уважение към градската памет и история. Има обединяващ общността ефект и допринася за засилване на чувството на гордост и принадлежност, за популяризиране на важни личности от Габрово и предаване на знанието за миналото, като пример за възпитанието на днешните и бъдещи поколения.

Скулптурата и идеята, която символизира, ще изпълни желанието на ЖБД „Майчина грижа” за създаване на културно пространство, което символизира признателността към миналото, защото общество, което не уважава традициите е обречено на безверие и безпътица.

Проектът на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ се реализира с дарения на габровци и е съфинансиран по Програма „Култура“, Приоритет 1: „160 години Габрово град“ на Община Габрово.

За повече информация посетете сайта на проекта: www.kerkov.mgrija-gabrovo.org.