ИЗЛОЖБАТА "ТОНОВЕТЕ НА ЖИВОТА" ПРЕДСТАВЯ ИСТОРИЯТА НА РОДИЛНАТА ГРИЖА

На 25.01.2023 г. по повод Бабинден в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ ще бъде представена изложбата „Тоновете на живота“. Изложбата е разказ за родилната грижа в Габрово, който проследява някои от най-важните събития и личности, допринесли за развитието на медицинските услуги в тази област от края на XIX в. до днес. Проектът е съвместна инициатива на габровката Мартина Денева - Венкова и на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ в продължение на предходни акции в подкрепа на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

Изложбата разказва за историята на акушерската професия по света, в България и в Габрово чрез много архивни документи и снимки, допълнени с любопитна информация. Представени са материали от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Държавен Архив - Габрово, Регионален исторически музей - Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, както и снимки от личните архиви на д-р Бончева, д-р Цибрянска и д-р Дочев. Изложбата завършва с послания от майки, родили децата си в отделението в Габрово.

Екипът, работил по инициативата, има идеята да представи събраното проучване и под формата на дигитален архив през 2024 г. по повод навършването на 50 години от създаването на Акушеро-гинекологичния комплекс в болницата.

Проучване и текстове: Стефка Василева, Росица Бинева, Кремена Антонова, Мартина Денева - Венкова

Дизайн на изложбата: Мартина Денева - Венкова

Печатни материали: Висарт ООД

Финансова подкрепа: ЖБД „Майчина грижа“, Камара на строителите - Габрово

Партньори: Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Държавен Архив - Габрово, Регионален исторически музей - Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, Община Габрово, Терапевтичен център „Св. Илия“ и МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

Поради обявената грипна епидемия на територията на гр. Габрово, не се предвижда официално откриване.

 Следвайте ни в Instagram https://www.instagram.com/maichina_grija_gb/