Представяне на последния проект на Дружеството

На 6 юни, в Априловите дни на културата в Националната Априловска гимназия, ЖБД „Майчина грижа“ представи Проекта „Електронен пътеводител на паметните знаци (паметници, паметни плочи, улици и др.) на дарители, благодетели и меценати в Габрово“ пред учениците от 8-ми, 9-ти и 10-ти класове.

Събитието откри заместник директора, г-жа Вера Христова.

Стефка Василева – председател на Дружеството обяви, че това е един своеобразен урок по история, в който учениците ще се запознаят със заслужилите личности за развитието на Габрово, с целите на проекта, както и със 153-годишната история на Дружеството.

„Този пътеводител ще ви отведе на локации, на които габровци са изразили своята почит към заслужили личности за развитието на града и благотворители, чийто жест е висше проявление на духовността. Това са хора с различен профил – хора на науката, търговията, индустрията и обикновени работници, но всички те са с висока обществена отговорност и съпричастност към нуждаещите се“.

Кои са тези личности, как и какво са постигнали в живота си, с какво са помогнали за развитието на Габрово и кое е водило ума и сърцата им да даряват, учениците ще разберате, ако имате любопитството и посетите сайта „Дарителите на Габрово“ www.daritelite.mgrija-gabrovo.org.

Благодарим на партньорите по проекта: Държавен архив – Габрово, Национална Априловска гимназия, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“, Национален музей на образованието, Музей „Дом на хумора и сатирата“, Художествена галерия „Христо Цокев“, Интерактивен музей на индустрията, Регионален етнографски музей на открито „Етър“ и Комитет „Памет габровска““

Силвия Рангелова – графичният дизайнер на сайта разказа на учениците за сайта, за изготвената дигитална и на хартиен носител, карта, както и за използването на новите технологии за безконтакто зареждане от NFC-чиповете на цялата информация на телефона.

Силвия Стоянова – учител по история и ръководител на Клуб «Млади възрожденци» разказа за работата на учениците в Държавен архив – Габрово, Националния музей на образованието, Регионална библиотека «Априлов-Палаузов» и в др. институции за издирване на документи и снимки за включените в Проекта личности.

Учениците Десислава Ангелова, Стефан Георгиев, Светлин Маджаров и Христиан Атанасов представиха пред съучениците си четирима дарители – д-р Петър Цончев, д-р Тота Венкова, Пенчо Семов и Лальо Метев. Беше показано и видеото за почетната председателка на ЖБД „Майчина грижа“ – Стефан Богдангенчева. Останалите личности в Проекта оставяме на любопитството на учениците.

Благодарим на учениците за приноса им към Проекта и се надяваме, някои от присъстващите ученици в Актовата зала да се включат в неговото обогатяване, тъй като Габрово дължи такава почит на плеяда дарители и благодетели.

Участниците в Проекта получиха от ЖБД „Майчина грижа“ грамоти и подаръци.

Следвайте ни в Instagram https://www.instagram.com/maichina_grija_gb/